×

Advarselsmeddelelse

  • Begivenheden har allerede fundet sted.
Torsdag d. 6. februar 2020, Kl. 09:45 til kl. 12:00

Mellem løgn og overlevelse. Birgithe Kosovic om romanen ”Den inderste fare”, ægteskabsdrama og Danmarkshistorie i et
ved Birgithe Kosovic, forfatter. Fik sit gennembrud med romanen ’Det dobbelte land’, som vandt Weekendavisens Litteraturpris 2010, DR's Romanpris 2011 og Danske Banks Litteraturpris 2011, og hun modtog i 2012 Statens Kunstfonds tre-årige arbejdslegat. ’Den inderste fare’ har vundet Politikens Litteraturpris 2018.

Erik Scavenius, leder af regeringen under besættelsen, er i manges øjne Danmarkshistoriens største landsforræder. Her møder vi ham både som politiker og som ægtemand i en udmarvende ægteskabskamp. Hans ja til at lede samarbejdet med tyskerne vækker gamle konflikter med hans kone til live; konflikten bliver sat på spidsen, da han forelsker sig i en 27 år yngre korsetsyerske. Men hvem er denne kvinde, som tilsyneladende ikke har nogen skrupler ved at nærme sig ham, den forhadte? ’Den inderste fare’ er et politisk-personligt romanportræt af den mand, som i manges øjne er Danmarkshistoriens største landsforræder: Erik Scavenius.

Hvordan kan vi forstå Scavenius i dag, hvor vi igen er konfronteret med spørgsmålet: Hvor meget af din frihed vil du opgive for freden? Og hvor meget af din fred vil du ofre for friheden? Hvor går grænsen mellem integritet og underkastelse? Scavenius svarer. Som politiker i krig. Som ægtemand i utroskab og dyb forelskelse. Og som det menneske, vi alle er, der kæmper med at få tilværelsens store regnskab til at gå op. Det handler om værdier. Og hvordan vi kan håndtere de sværeste af alle spørgsmål i vores kærlighedsliv såvel som i det åbne samfund uden at forråde os selv og vores fællesskab. Hvad er vores idealer? Og hvilke idealer kræves hvornår? Foredraget henvender sig både til litterært og politisk-historisk interesserede.

Birgithe Kosovic fik sit gennembrud med romanen ’Det dobbelte land’, som vandt Weekendavisens Litteraturpris 2010, DR's Romanpris 2011 og Danske Banks Litteraturpris 2011, og hun modtog i 2012 Statens Kunstfonds tre-årige arbejdslegat. ’Den inderste fare’ har vundet Politikens Litteraturpris 2018.

Højskoleformiddage er et samarbejde mellem Domkirken, Sankt Markus Kirke og Vor Frue Kirke.

Foredragene finder sted kl. 9.45-12.00 i Domkirkens hus, Skt. Clemens Gård, Kannikegade 12,1.

Kaffe og rundstykker koster 20 kroner.

Sted Kannikegade, 8000 Aarhus C
Pris
20 kr. inkl. kaffe og rundstykker